مفهوم اقتصاد مقاومتی و خصوصیات آن
در مورد مفهوم اقتصاد مقاومتی و خصوصیات آن، بیان گردیده:
- درون زا و برون گرا است.
- مردم بنیاد است.
- دانش بنیاد است.
- عدالت محور است.
1. درون زا و برون گرا:
تکیه بر عوامل و منابع موجود در کشور اعم از ظرفیتهای انسانی، علمی و تخصصی، طبیعی، تولیدی و صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدماتی، تجاری و سرمایههای اجتماعی، مفهوم درون زا را بیان مینماید و بهرهگیری از این منابع و عوامل درونی از طریق بسترسازی مناسب برای تعامل سازنده با منابع و عوامل جهانی و بینالمللی به منظور دستیابی به اهداف برنامههای توسعهای کشور ویژگی برونگرا را بیان مینماید.
2. مردم بنیاد:
یعنی واگذاری کار مردم به مردم و کاهش تصدی گری دولت، کاهش نقش دولت و شرکتهای دولتی، نیمه دولتی، نظامی و سازمانهای وابسته در تصدی گری و فعالیتهای اقتصادی، حذف حوزههای اجرائی و نظارتی غیرضروری و تعمیق حوزههای سیاست گذاری، بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای فکری، مادی و معنوی آحاد مردم در مسیر سندچشمانداز و برنامههای توسعهای و واگذاری حوزههای برنامه ریزی، سازماندهی، سیاست گذاری و اجرایی بخشهای مختلف بنگاههای اقتصادی به تشکلهای حرفهای در هر حوزه.
3. دانش بنیاد:
تمرکز و توجه کلیه فعالیتهای گوناگون در سطح ملی برپایه دانش روز جهانی و با تکیه بر توانمندی و ظرفیتهای اندیشمندان و کارشناسان حرفهای و فعال در هر حوزه و حذف تصمیمات غیرحرفهای و متکی بر فرهنگ اقتصاد نفتی توسط ساختارهای اجرایی ناکارآمد کنونی.
4. عدالت محور:
دسترسی عادلانه آحاد جامعه به منابع اطلاعاتی، اداری، قانونی در سطح ملی و بسترسازی مناسب جهت پویایی و کارآفرینی، خلاقیت و نوآوری آحاد جامعه در حوزههای مختلف با تکیه بر ظرفیتهای تشکلهای حرفهای در هر حوزه.
چند پرسش
آیا اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دولتی است؟
در پاسخ به پرسش آیا اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دولتی است؟ مقام معظم رهبری مجدداً تأکید میفرمایند که اقتصاد مقاومتی، مردم بنیاد است، یعنی بر محور دولت نیست و اقتصاد دولتی نیست، اقتصاد مردمی است، با ارادهی مردم، سرمایه مردم و حضور مردم تحقق پیدا میکند.
بنابراین تأکید براینکه مردم بنیاد است و متکی براراده، سرمایه و حضور مردم میباشد، باید گفت که آیا تجمیع افکار و ارادهی آحاد مردم و تشکلهای حرفهای در هر حوزه و رشتههای گوناگون فعالیتهای اقتصادی، محور تصمیمگیری خواهد بود یا کماکان آثار، افکار و اندیشههای ساختارهای اجرایی متکی بر اقتصاد نفتی راهبردها و فرآیندها را تعیین و تبیین مینماید؟
عدالت در اقتصاد مقاومتی چگونه تعریف میشود؟
در خصوص پرسش عدالت در اقتصاد مقاومتی چگونه تعریف میشود؟ میفرمایند که عدالت در این برنامه به معنای تقسیم فقر نیست بلکه به معنای تولید ثروت و ثروت ملی را افزایش دادن است.
همانگونه که وزیر محترم اقتصاد جناب آقای دکترطیب نیا اشاره میفرمایند، ساختارهای اجرایی کشور تولید کننده ثروت نیستند بلکه مصرف کننده ثروت ملی میباشند، در این صورت نباید انتظار داشته باشیم که ساختارهای اجرایی و قوانین مبتنی بر اقتصاد نفتی و مصرف کننده ثروت ملی بتوانند راهبردها و فرآیندهای لازم برای تولید ثروت و افزایش ثروت ملی را تبیین نمایند!
ظرفیتهای کشور ما جهت تحقق اقتصاد مقاومتی چیست؟
در مورد این سوال که ظرفیتهای کشور ما جهت تحقق اقتصاد مقاومتی چه میباشد؟ مقام معظم رهبری میفرمایند: نیروی انسانی کشور.
بنابراین اگر بخواهیم با تکیه بر ظرفیتهای منابع انسانی کشور اعم از اندیشه، دانش، مهارت و سرمایه اجتماعی به عنوان سرمایههای هوشمند، پویا، خلاق و نوآور، راهبردها و فرآیندها، اهداف و برنامههای دستیابی به سندچشمانداز را تبیین و تعیین نماییم. آیا قوانین و مقررات کنونی و ساختارهای اجرایی و سازمانهای عریض و طویل ناکارآمد و حاکم مطلق برهمهی زوایای اجرایی کشور اجازه حضور و بروز توانمندیهای مردمی در حوزههای گوناگون را خواهند داد؟ آیا راهبردها و فرآیندهای بهرهگیری از ظرفیتهای یاد شده در حوزه منابع انسانی توسط ساختارهای اجرایی موجود در کشور قابلیت تبیین و تعین شدن را دارند؟
پرسشهای یاد شده و دهها پرسش دیگر در خصوص دلایل عدم تحقق برنامههای توسعهای کشور چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب اسلامی موجب میگردد، بگوییم روشهای کنونی که در قالب شعارهای خوش آب و رنگ توسط سازمانها و واحدهای اجرایی که در مقاطع مختلف، همانند ابلاغ سند چشمانداز، ابلاغ سیاستهای اجرای اصل 44، ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی، بیان و ابلاغ عناوین سالهای اخیر در حوزههای اقتصادی و فرهنگی توسط مقام معظم رهبری در سطح مطبوعات، رسانه و جامعه به بیان همراهی و همکاری در جهت اجرای فرامین مطرح میگردد، دیگر کارساز نخواهد بود، چون براساس داستان فیل مولانا، هرکدام از سازمانها و اشخاص برپایه نظرات و تفکرات فرهنگی و سازمانی و لمس کردن یک بخش ازاجزای فیل مولانا اقدام به تبلیغ و بیان همراهی با سیاستهای مینمایند. در حالیکه فیل مولانا یک سیستم میباشد با اجزای متنوع و متفاوت که کارکرد سیستم نیز متفاوت از کارکرد اجزای آن میباشد.
بدون نظر! اولین نفر باشید