در پاسخ به پرسش چگونگی برطرف کردن موانع پیش روی سند چشمانداز و اهداف اقتصاد مقاومتی و نیز ایجاد زمینههای لازم برای حضور آحاد مردم در صحنه اقتصاد با تکیه بر ظرفیتها پتانسیلهای منابع انسانی (اندیشه، دانش، مهارت، سرمایه اجتماعی) و کاهش تصدی گری دولت و اصلاح ساختارهای اجرایی و قوانین، موارد زیر پیشنهاد میگردد:
- دولت در کلیه کمیسیونها، کمیتهها و کارگروههای مطالعاتی، تصمیمگیری و اجرایی میبایست در ترکیب اعضای آنها، وزن غالب را به بخش خصوصی و مردمی اختصاص دهد.
- دولت در تدوین آیین نامهها و دستورالعملها در تمامی حوزههای مرتبط با محیط کسبوکار، پس از لحاظ کردن نظرات تشکلهای اقتصادی و مردمی در آن حوزه اقدام به صدور دستورالعمل نمایند.
- دولت در حوزه کلان محیط کسبوکار، اقتصاد وفرهنگ اقدام به تشکیل اتاق فکر با حضور اکثریت بخش خصوصی و مردمی و چهرههای علمی کارآمد نماید.
- سازمانها و نهادهای اجرایی کشور در یک برنامه سه ماهه به حذف و یا اصلاح کلیه دستورالعملها و آیین نامههای مغایر و یا مخل کسبوکار با محوریت تشکلها در هر حوزه و اتاق بازرگانی استانها نمایند (در قالب شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی)
- طرح اصلاح قوانین و مقررات مغایر و یا مخل کسبوکار و مانع دستیابی به اهداف سند چشمانداز به شرح زیر تا پایان سال اجرایی گردد.
طرح اصلاح قوانین و مقررات مغایر و یا مخل کسبوکار و مانع دستیابی به اهداف سند چشمانداز
الف – اتاق ایران کلیه قوانین و ومقررات در حوزه کسبوکار را در دو بخش کلان و خرد به شرح زیر دسته بندی مینماید:
الف-1) قوانین و مقررات کلان حوزه کسبوکار:
- قوانین و مقررات حوزه مالیات
- قوانین و مقررات حوزه پولی و بانکی
- قوانین و مقررات حوزه گمرک
- قوانین و مقررات حوزه صادرات و واردات
الف-2) قوانین و مقررات مربوط به رشتههای صنعتی و بخشهای مختلف در حوزه کسبوکار:
- قوانین و مقررات صنایع غذایی
- قوانین و مقررات صنایع برق و الکترونیک
- قوانین و مقررات قطعات خودرو
- قوانین و مقررات صنایع نساجی
- قوانین و مقررات صنایع پلاستیک
- قوانین و مقررات مواد بهداشتی و آرایشی و شوینده
- قوانین و مقررات صنایع کشاورزی، دام، طیور و آبزیان
ب – اتاق ایران نسبت به طرح موضوع در شورای روسای اتاقها نسبت به تقسیم کار به شرح زیر اقدام مینماید:
- مطالعه، بررسی و تدوین قوانین و پیشنهادهای جدید برای هر یک از قوانین کلان حوزه کسب وکار رابه یک استان تحت عنوان استان معین محول نماید.
- مطالعه و بررسی قوانین و مقررات رشتههای مختلف حوزه کسبوکار مربوط به هر رشته صنعتی، تجاری، معدنی، کشاورزی را در صورت وجود تشکل سراسری و ملی در آن رشته، به انجمن یا تشکل ملی به عنوان تشکل معین محول نماید.
- قوانین و مقررات رشتههای مختلف حوزه کسب وکار را که فاقد تشکل ملی و سراسری میباشد را به اتاق بازرگانی استانی که بیشترین واحدهای فعال در آن حوزه را دارد، به عنوان استان معین، محول نماید.
- هر یک از کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران به عنوان دبیرخانه یک و یا چند مورد از قوانین و مقررات کلان و یا خرد حوزه کسب وکار تعیین میگردد.
- سایر استانها و تشکلهای فعال در حوزه کسبوکار کشور به عنوان همکار به استان معین یا تشکل معین مورد توافق جهت همکاری معرفی میگردد.
ج – نحوه همکاری سایر ارگانها و تشکلهای مرتبط با محیط کسبوکار کشور:
- استانهای معین و تشکلهای معین بر حسب مورد میبایست از مدیران و کارشناسان حوزه مورد مطالعه به عنوان اعضاء اصلی و یا مهمان استفاده نمایند.
- استانهای معین و تشکلهای معین بر حسب مورد میبایست از اعضاء اتاق تعاون واتاق اصناف و سایر تشکلها به عنوان اعضاء اصلی و یا مهمان استفاده نمایند.
- استانهای معین وتشکلهای معین بر حسب مورد میبایست از وجود نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی اعم از استانی و یا بر حسب کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی جهت دریافت مشاوره و نظرات نمایندگان محترم استفاده نمایند.
- استانهای معین و تشکلهای معین بر حسب مورد میبایست از وجود کارشناسان خبره و مشاورین حقوقی آشنا به حوزه قوانین مربوطه استفاده نمایند.
د – برنامه زمانبندی و اجرای طرح:
- استانهای معین وتشکلهای معین از تاریخ ابلاغ موضوع از سوی اتاق ایران با زمانبندی مناسب و تایید اتاق ایران فرصت دارند نسبت به جمعآوری نظرات استانها و تشکلهای همکار و نظرات سازمانها و نهادهای ذیربط اقدام و سپس نسبت به مطالعه و بررسی منابع و نظرات جمعآوری شده و تدوین متن نهایی با مشارکت موارد یاد شده در بندهای فوق الذکر اقدام نمایند.
- استانها و تشکلهای معین نسبت به ارسال متن نهایی شده به کمیسیونهای تخصصی ذیرربط در اتاق ایران اقدام نمایند.
- کمیسیونهای تخصصی نیز با بهرهگیری از توان کارشناسی کمیسیون، کارشناسان اتاق، مرکز مطالعات، دبیر خانه ماده 76 اتاق، کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی، سازمانها و نهادهای ذیربط، حداکثر طی 3 ماه نسبت به تصویب وارائه متن نهایی به هیات رئیسه اتاق ایران اقدام نمایند.
- هیات رئیسه اتاق ایران با تجهیز دبیرخانه ماده76 اتاق، نسبت به دسته بندی و ارسال پیشنهادهای نهایی دریافتی از کمیسیونها بر حسب مورد به وزارت خانهها، سازمانها، شورای گفتگو، هیات دولت، مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه اقدام نمایند.
نکات بسیار مهم و اساسی
- الف: استانهای معین و تشکلهای معین و کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران در موضوع مطالعه، بررسی و اصلاح قوانین میباسیت به طور موکد به موضوع ساختارهای اجرایی ساز مانهای مورد نظر از جهت نحوه ارتباط با بنگاه ها، فرمتها و قراردادها، نحوه گزارش کار و تکالیفی که در قانون بهبود محیط کسبوکار به عهده بخشهای محتلف ساختارهای اجرایی و حاکمیتی گذاشته است توجه ویژه داشته باشند و اصلاح ساختارها، کوچک سازی و چابک سازی ساختارها به عنوان هدف نهایی مورد توجه قرار گیرد.
- ب: اتاق ایران در جهت تسهیل امور و کمک به ساز مانها، وزارتخانهها، هیات محترم دولت و نیز نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، میباسیت از توان کارشناسی و مدیریتی استانهای معین و تشکلهای معین در مسیر بررسی و تصویب قوانین و مقررات به نحوه مطلوب بهرهگیری نماید.
- ج: اتاق ایران به منظور نهادینه کردن حقوق مالکیت معنوی و نیز ارج نهادن به فعالیتهای اساتید، اندیشمندان، کار آفرینان، مدیران و کارشناسان فعال و همکار در این برنامه تحول عظیم و انقلابی که پویایی، رشد، توسعه و پیشرفت ایران اسلامی را هدف گذاری کرده است، به طور اخص مورد توجه قرار داده و در تمامی مراحل با ایجاد ساز و کار مناسب نسبت به ثبت وقایع و نقش اشخاص و تشکلها در مستند سازی تاریخ توسعه و تحول ایران اسلامی اقدام مدبرانه معمول فرماید.
به امید بهروزی، پویایی و سرافرازی روز افزون نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران
رضا سرائی
بدون نظر! اولین نفر باشید