چگونگی شکل گیری یک ابرقدرت اقتصادی (رمزگشائی از صنعتی شدن چین)
نویسنده: یی ون
مترجم: حسین صبوری کارخانه
انتشارات: ترمه
با همکاری: مرکز تحقیقات و بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی ایران
رضا سرائی – مرداد 1401
درباره نویسنده
یی ون فعال در بخش تحقیقات بانک فدرال رزرو سنت لوئیس (شیکاگو) ایلات متحده و اقتصاددان و دستیار معاون فدرال رزرو سنت لوئیس و استاد دانشکده اقتصاد و مدیریت سینگوآ چین میباشد و در این کتاب نتایج مطالعات و نظرات خود را با استناد به منابع مختلف علمی بیان میکند.
نقل قول هایی از کتاب:
- “فقر یا عقب ماندگی یا ناکامی در صنعتی شدن، همیشه و در همه جا به مشکل شکست در «هماهنگی اجتماعی» مربوط میشود. مشکل از هزینههای بالا برای پایه ریزی بازار و ستون بنیادین آن یعنی «اعتماد اجتماعی» ناشی میشود.”
- ” بازار «آزاد»، کالایی رایگان نیست. بازار ازاد یک کالای عمومی اساسی است که پایه ریزی آن بسیار پر هزینه است. نیروی محرکه انقلاب صنعتیای که در چین جریان دارد، تنها اقتباس فن آوریها نبوده است بلکه پایه ریزی مداوم بازاری بوده است که یک دولت تجارت گرای توانا آن را رهبری میکند.”
- ” انقلاب شکوهمند بریتانیا، دولت این کشور را “فراگیرتر” به معنایی که قدرت سیاسی با طیقه کارگر تقسیم شود( عجم اوغلو و رابینسون در ارزیابی خود از بهار عربی نیز از آن یاد میکنند) تبدیل نکرد. آن انقلاب، خیلی ساده دولت را در زمینه هایی همچون وضع مالیات، پایه ریزی بازارها و شبکههای تجاری و ترویج تولید کارخانهای و تجارت مرکانتیلیستی، به دولتی قدرتمندتر و خودمختارتر تبدیل کرد که بر کل اقتصاد بریتانیا چیره شد.”
- “بازار برای تولید انبوه کالاهای صنعتی، تنها از کانال “فشار بزرگ” و با سیاستهایی همچون جایگزینی واردات و شوک درمانی پی ریزی نخواهد شد. تنها راه پایه ریزی آن، پیگیری سیاستی گام به گام با ترتیب(توالی) درست است. اینکه اقتصاد چین در نهایت به قدرتمندترین اقتصاد جهان مبدل خواهد شد، امری است قریب الوقوع. چرا که مسیر صنعتی شدن و فرآیند پی ریزی نظام بازار در این کشور به شکلی درست دنبال شده است و این رویداد بر خلاف سه تلاش ناموفق پیشین این کشور برای صنعتی شدن طی سالهای 1860 تا 1978(118 سال) تحت سیستمهای سیاسی مختلف است، چرا کهای بار، ترتیب(توالی) درست خلق بازار توسط چینیها به درستی شناسایی و دنبال شد.”
- ” درجه صنعتی شدن هر کشور، به حجم و گستره بازارها بستگی دارد. بنیادی ترین علت شروع انقلاب صنعتی در انگلستان و تاخیر آن در کشور مانند هلند در سده هجدهم میلادی، موفقیت این کشور در پی ریزی بزرگترین بازار نساجی و همچنین زنجیره تولید پنبه در جهان بود.ضمنا اساسی ترین دلیل پیشی گرفتن آمریکا از انگلستان(بجای آلمان یا فرانسه)، تبدیل امریکا به بزرگترین و قدرتمندتریناقتصاد جهان و همکاری و کمک دولت این کشور در پی ریزی بازاری چندین برابر بزرگتر برای کالاهای تولیدی خود در طی سده نوزدهم بود که زمینه ساز ظهور دانشمندان و مخترعان بزرگی همچون توماس ادیسون و غولهای صنعتی بزرگی از قبیل اندرو کارنگی، هنری فورد، جی پی مورگان، جان دی راکفلر، کورنلیوس و ندربیلت شد.
- امروزه نیز در سده بیست و یکم، کشور چین (بجای هند) در موقعیت مناسبی برای پیشی گرفتن از امریکا در حوزه نوآوریهای مبتنی بر فن آوری و تولید قرار دارد، چرا که تلاشهای دولت چین به ایجاد بازاری بسیار بزرگ و چندین برابر بازار امریکا انجامیده است.”
- ” دموکراسی، بدون صنعتی شدن و صنعتی شدن بدون وجود حکومتی قدرتمند، به سرانجام نخواهد رسید.”
برخی از عناوین مهم کتاب
- وضعیت چین قبل از آغاز تحولات صنعتی:
- علل خیزش چین در مسیر توسعه:
- موقعیت کنونی کشور چین در اقتصاد جهانی:
چین امروزی با دارا بودن کمتر از 6 درصد کل منابع آب و تنها 9 درصد زمینهای قابل کشت جهان، قادر به تولید 50 میلیون قطعه تی شرت (بیش از 7 برابر جمعیت جهان)، 10 میلیارد جفت کفش، هشتصد میلیون تن فولادخام (معادل 50 درصد تولید جهان و 10 برابر تولید امریکا)، دو میلیارد و چهارصد میلیون تن سیمان (حدود 60 درصد کل تولید جهانی سیمان)، چهارمیلیارد تن ذغال سنگ (تقریبا معادل کل مصرف سایر کشورهای جهان)، تولید بیش از 23 میلیون وسیله نقلیه (نیش از یک چهارم تولید جهان) و 62 هزار برنامه و طرح ثبت اختراع صنعتی (5/2 برابر امریکا و معادل مجموع دو کشور امریکا و زاپن) میباشد. کشور چین همچنین، به عنوان بزرگترین تولید کننده کشتی، قطار سرع، ربات، تونل، پل، بزرگراه، برق، الیاف شیمیایی، ماشین ابزار، ابزار، تلفن همراه، رایانه، دوچرخهف موتورسیکلت، تهویه مطبوع، یخچال، ماشین لباسشوئی، اثاثه منزل، منسوجات، کفش، اسباب بازی، کودشیمیایی، محصولات کشاورزی، گوشت خوک، ماهی، تخم مرغ، پنبه سیمان، مس، آلومینیوم، کتاب، مجله، برنامههای تلویزیونی، و تعداد دانشجو شمرده میشود.
بدون نظر! اولین نفر باشید